Zapošljavanje stranih radnika za sezonski rad: kad započeti postupak

Posljednjih nekoliko godina zapošljavanje stranih radnika za sezonski rad postala je praksa mnogih poslodavaca. Upravo taj postupak u značajnoj mjeri doprinosi uspjehu turističke sezone. Migracije radnog stanovništva uobičajena su pojava u svim državama, a kako sve više Hrvata odlazi raditi u inozemstvo, zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj postaje dio poslovnog plana mnogih tvrtki.

Potreba za stranom radnom snagom raste iz godine u godinu

Zašto je zapošljavanje stranih radnika za sezonski rad način spašavanja turističke sezone? Već spomenuta migracija radno sposobnog domaćeg stanovništva stvara povećane potrebe za zaposlenicima na tržištu. Ovaj trend posebno je izražen kod sezonskih poslova, gdje se domaće stanovništvo rijetko prijavljuje na oglašene pozicije. Iz tog razloga, kako bi poslodavci osigurali dovoljan broj zaposlenika za pružanje usluga u turizmu, nužno je zapošljavanje stranih radnika.

Zapošljavanje stranih radnika za sezonski rad: kad započeti postupak

Ishođenje potrebnih dozvola za rad stranih radnika dugotrajan je i složen administrativni proces, koji se u turističkoj sezoni često dodatno usporava zbog velikog broja podnesenih zahtjeva.

Kako bi osigurali kvalitetan radni kadar za turističku sezonu, poslodavci bi s postupkom zapošljavanja trebali započeti minimalno šest mjeseci prije očekivanog početka rada. Agencije za posredovanje pri zapošljavanju tako imaju priliku provesti kvalitetniju selekciju radnika za tražena radna mjesta te pravovremeno ishodovati potrebnu dokumentaciju.

Integracijski program agencije kao preduvjet za strane radnike

U postupku ustupanja i posredovanja pri zapošljavanju stranih radnika za sezonski rad, poseban naglasak stavljamo na važnost integracijskog procesa. Specijalizirani smo za zapošljavanje radnika s Filipina što je na hrvatskom tržištu prednost jer kulturološki s Filipincima dijelimo mnogo zajedničkih karakteristika. Također, na Filipinima je engleski jedan od službenih jezika što im olakšava rad u Hrvatskoj, pogotovo u djelatnosti turizma.

Kako bismo olakšali i ubrzali prilagodbu na novu državu, kulturu i radno okruženje, za radnike s Filipina organiziramo niz edukacijskih programa prije njihovog početka rada u Hrvatskoj. Tako olakšavamo poslodavcima uvođenje stranog radnika u njihovo poslovanje, dok se stranom radniku olakšava proces privikavanja koji u konačnici rezultira većim zadovoljstvom obje strane.

Klizi na vrh