Kako zaposliti stranog radnika – radne dozvole za strance poslodavci čekaju mjesecima

Kod pitanja kako zaposliti stranog radnika, jedno od najčešćih pitanja je čekanje dozvola. Procedura za taj proces traje dvostruko duže nego prošle godine, a razlozi za to su povećan broj zahtjeva uz isti broj ljudi koji ih obrađuju.

Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole navode kako predugo ih čekaju. Takva procedura dovodi do poremećaja u poslovanju, a posebno je to problematično kod sezonskih radnika u turizmu, koji su vremenski poprilično ograničeni.

Duga obrada zahtjeva

Kašnjenje koje se spominje kod obrade zahtjeva za dozvolama navodi da se radi o kašnjenju većem i od 45 dana. Poslodavcima se navodi kako se broj zaposlenih u obradama tih zahtjeva nije povećao, dok se zahtjevi povećavaju iz godine u godinu. Zbog toga se proces odužio čak i kada se radi o zahtjevima predanima na vrijeme.

Primjerice, hrvatskom se veleposlanstvu u Jakarti u Indoneziji na dan pošalje oko 30 zahtjeva za vize, a dobiva se jedna dnevno. Mnogi se pitaju, s obzirom na sustav, kako zaposliti stranog radnika?

Kako zaposliti stranog radnika?

Prema određenim propisima, radna bi se dozvola odnosno rješenje o istoj, trebalo izdati u roku 15 dana od zaprimanja zahtjeva. Međutim, ta procedura potraje i do tri ili više mjeseci. U takvom se sustavu problemi pojavljuju u obliku preopterećenosti postojećeg osoblja, smanjena kvalitete usluge i potencijalnog gubitka poslovnih prilika.

Jedno od rješenja i sigurnijeg ulaska u cijeli proces je korištenje usluga agencija za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika. Jedan od razloga naše specijalizacije za zapošljavanje radnika s Filipina je i usavršavanje tog procesa, kako bismo svojim klijentima olakšali cijeli proces. Ako niste sigurni hoćete li na vrijeme ishoditi potrebne dozvole i pronaći potrebne radnike, ili ne znate od kuda krenuti a zanima vas kako zaposliti stranog radnika, obratite nam se s povjerenjem.

Klizi na vrh