Dozvole za rad stranaca u Hrvatskoj – ove godine izdano 50 posto više

MUP je ove godine, dozvole za rad stranaca u Hrvatskoj izdao u 50 posto većem broju nego što je to bilo u istom razdoblju prošle godine, navodi index.hr. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se i na upozorenja poduzetnika da se na te dozvole predugo čeka.

Važna procjena potreba na tržištu rada

S obzirom na povećan broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola, postavilo se i pitanje moguće digitalizacije i ubrzavanja procesa. Po tom je pitanju održano nekoliko međuresornih sastanaka s predstavnicima turističkog sektora i Hrvatske udruge poslodavaca koji su pripremljeni na povećan broj zahtjeva.

Međutim, ističe se važnost procjene potreba na tržištu rada. To podrazumjeva izradu planova i traženje zahtjeva kako bi se s procesom počelo na vrijeme, što su poslodavci određenih djelatnosti i odradili i na taj način izbjegli gužvu.

Dozvole za rad stranaca u Hrvatskoj – sudjeluju SOA, HZZ i MUP

Određeni sektori, oni s uobičajeno najvećim brojem takvih zahtjeva, nisu očekivali da će se dozvole za rad stranaca u Hrvatskoj tražiti u ovolikoj mjeri. Tu su prvenstveno poduzetnički, turistički i graditeljski sektor.

Naime, jedan od razloga što proces može potrajati je svakako činjenica da u njemu moraju sudjelovati, osim MUP-a, i Sigurnosno-obavještajna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Jedno od rješenja koje se spominje je i povećanje šalterskih službenika i kadrovska ojačanja u policijskim postajama i upravama, posebice u turističkim destinacijama. Cijeli taj proces za poslodavce može biti poprilično iscrpljujuć, pa je korištenje agencija za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika, jedno od najboljih rješenja za poslodavce.

Klizi na vrh