Zapošljavanje stranih radnika u proizvodnji – Filipinci u Međimurju

Zapošljavanje stranih radnika sada je već često korištena praksa u Hrvatskoj, a od industrija koje su najzastupljenije navode se turizam, građevina i proizvodnja. Kako navodi Jutarnji.hr u Hrvatskoj je u 2022. godini do 17. listopada izdano čak 95.678 dozvola za boravak i rad stranaca. Povećanje je to od 56,99 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su izdane 60.943 dozvole.

Zapošljavanje stranih radnika u Međimurju

Od ukupnog broj izdanih dozvola, za državljane Filipina izdano je 4.317 dozvola. Od toga, u Međimurju je izdano 4.443 dozvola za rad inozemnim radnicima, od čega 962 Filipincima. Ukupan broj Filipina zaposlenih u Međimurju sigurno je i veći ako se gledaju i oni koji su dozvolu dobili prije.

Zašto im se sviđa u Međimurju?

Na to je pitanje za portak Međimurski.hr, odgovorio Kenneth Pangilian (24) koje je zaposlen u Donjem Kraljevcu u tvrtki Novi Feromont već 6 mjeseci. “Zadovoljan sam plaćom, kompanijom i sviđa mi se ova zemlja i ljudi. U Filipinima imamo samo kišu i ljeto, a ovdje mi se sviđa i što postoje četiri godišnja doba. U Filipinima imam trudnu suprugu i jako mi nedostaje. Planiram biti ovdje ukupno dvije godine

Predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Čakovcu Nikola Hren ustvrdio je kako je od 1. siječnja do 30. rujna 2022. godine HZZ Čakovec proveo 54 testa tržišta rada za 25 različitih poslodavaca. Nakon toga izdana su pozitivna mušljenja za nova, ukupno 363 radnika iz inozemstva. Prema tome zapošljavanje stranih radnika u proizvodnji, posebno u Međimurju, mogla bi postati učestalija pojava. Mi kao specijalizirana agencija za zapošljavanje filipinskih radnika, vjerujemo da proces koji imamo s njihovom vladom, to zapošljavanje može napraviti puno sigurnijim i bržim.

Klizi na vrh