Filipinci u Hrvatskoj – tražena radna snaga

Filipinci u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu slove kao jedni od najzastupljenijih i najpoželjnijih radnika u uslužnim djelatnostima. Razloga za to je mnogo, a u Hrvatskoj ti razlozi dolaze do izražaja pogotovo za vrijeme turističke sezone. Tvrtke koje na našim prostorima najviše koriste zapošljavanje radnika s Filipina su na području dubrovačko-neretvanske županije.

Podvojena su mišljenja o prednostima i nedostacima dolaska velikog broja stranih radnika na naše tržište. Zakoni i regulative, kako one s hrvatske tako i s filipinske strane, čine ovaj proces sigurnim i za domaće i za strane radnike.

Okretanje radnicima zemalja trećeg svijeta

Čak i prije pandemije, a pogotovo nakon, bilo je jasno da se hrvatsko tržište rada, kao i ono unutar regije polako prazni. Promjene sektora, migracije stanovništva i odljev radne snage stvorili su nedostatak radne snage o kojoj najviše ovise dva sektora – građevina i turizam.

Prošle je sezone tako bilo turističkih smještaja koji su morali zaključati vrata zbog manjka radne snage koja bi odradila posao. Dodatnim otvaranjem globalnog tržišta rada za hrvatske radnike taj manjak dodatno se povećao. S obzirom da je Hrvatska zemlja koja uvelike ovisi o turizmu, okretanje zapošljavanju stranih radnika nije neočekivana pojava.

Test tržišta rada – što je to?

Unutar takvih globanih promjena, važno je i dalje zaštiti radna mjesta i domaće radnike. Upravo je zato po novom Zakonu o strancima, odlučeno kako poslodavac koji želi uvesti radnike iz zemalja trećeg svijeta mora imati pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ono što prethodi dobivanju pozitivnog mišljenja je provođenja testa tržišta rada.

Ukidanjem godišnjih kvota za dozvole stranim radnicima, test tržišta rada postao je obavezan a provodi ga Zavod za zapošljavanje. Nakon što se testom, u evidenciji nezaposlenih osoba, utvrdi da za određeno radno mjesto nema osoba s odgovarajućim kvalifikacijama, znanjima, vještinama i/ili iskustvom, HZZ će poslodavcu odobriti zapošljavanje stranaca.

Filipinci u Hrvatskoj – zašto?

Međutim, kod mnogih i dalje ostaje pitanje, zašto Filipinci u Hrvatskoj? Filipinci naime, konkuriraju ili nadmašuju druge radnike u više kategorija. Službeni im je jezik engleski, lako se prilagođavaju našoj kulturi, jednim djelom i zbog vjerskog opredjeljenja, a svuda su sinonim za kvalitetne, pouzdane i srdačne radnike.

Osim toga,  imaju i posebno regulatorno tijelo za odlazak radnika na rad u prekomorske zemlje Philippine Overseas Employment Agency – POEA. Poslodavci i Agenti akreditirani od strane POEA su u obvezi prihvatiti odredbe standardiziranog Ugovora o radu. Prema tom ugovoru visina plaće radnika s Filipina mora biti u visini prosječne plaće za traženo zanimanje domicilnog radnika čime se štiti i domaća radna snaga. Zbog svega su toga, Filipinci u Hrvatskoj postali poželjna radna snaga, a naš proces posredovanja pri njihovom zapošljavanju, klijentima nudi najvišu razinu sigurnosti i kvalitete.

Klizi na vrh