agencija za zapošljavanje stranih radnika

Radnici s Filipina u Hrvatskoj – trenutno ih je četiri i pol tisuće

Zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj već je nekoliko godina način popunjavanja radnih mjesta. S jedne strane zbog povećanog opsega posla, a s druge strane zbog manjka domaćeg radno sposobnog stanovništva. Radnici s Filipina u Hrvatskoj se posebno ističu zbog brze prilagodljivosti hrvatskoj kulturi i uređenih zakona i pravila filipinske vlade.

Radnici s Filipina u Hrvatskoj – brojke za 2022. godinu

Na dan 30.rujna 2022. godine, važeći boravak u Hrvatskoj imalo je 4,576 filipinskih državljana od kojih 37 ima stalni boravak. Radnici s Filipina u Hrvatskoj samo su dio stranih radnika koji su došli u Hrvatsku. Prema službenim podacima MUP-a, 2022. godine izdano je 95,678 dozvola za za boravak i rad stranaca. Najveći broj filipinskih radnika u Hrvatskoj obavlja poslove vezane za turizam (Izvor).

Budući da je Hrvatska početkom prošle godine ukinula kvote za zapošljavanje stranih radnika i predstavila test tržišta rada koji bi domaćim poslodavcima trebao olakšati pronalazak stranih radnika, bilježi se sve veći priljev stranih radnika koji popunjavaju slobodna radna mjesta.

Agencija za zapošljavanje filipinskih radnika

Zašto su radnici s Filipina u Hrvatskoj poželjna radna snaga? Njih za početak karakterizira velika prilagodljivost našoj kulturi, slove kao vrijedni, etični i marljivi zaposlenici, a poznavanje engleskog jezika im je na zavidoj razini.

Osim toga, Filipinska državna agencija za prekomorsko zapošljavanje i Ured za provedbu prekomorskih zapošljavanja nalažu hrvatskim poslodavcima da moraju radniku s Filipina osigurati podjednake uvjete rada kakve imaju i njihovi domaći kolege na istom radnom mjestu. Takav pristup sprječava iskorištavanje stranih radnika i štiti domaće stanovništvo od potencijalnog gubljenja radnog mjesta zbog isplativijeg stranog radnika. Ponosni smo na broj kvalitetnih radnika koje smo doveli u Hrvatsku, ponosni smo na ponudu i razinu sigurnosti koju nudimo svojim klijentima i ponosni smo na činjenicu da se naši zaposlenici radnici s Filipina u Hrvatskoj, zadržavaju kod svojih poslodavaca. Ako i vi tražite siguran način pronalaska zaposlenika, obratite nam se s povjerenjem. Naš vam tim može odgovoriti na sva pitanja koja imate.

Klizi na vrh