Zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj – spas turističke sezone

Razdoblje nakon pandemije obilježava povratak na staro, barem što se putovanja i turista tiče. Povratak turističke sezone podrazumijeva puno veće potrebe za radnom snagom pa  se zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj pokazuje kao rješenje. Zbog kroničnog manjka radnika u turizmu, Hrvatska regrutira ljude u susjednim zemljama i Aziji.

Česti problemi turističkih zemalja

Potrebe za velikim brojem radnika na raznim pozicijama tijekom turističke sezone, nešto je što se zemljama kao što je Hrvatska događa svake godine. Međutim, nakon ukidanja covid restrikcija situacija je puno ozbiljnija. I to ne samo u Hrvatskoj. U Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj događa se ista situacija.

Migracije radnog stanovništva za vrijeme turističke sezone posebno se osjete. Iako većina zemalja, pa tako i Hrvatska, potiče ponudu radnih mjesta domaćem stanovništvu, veliki broj tih mjesta i dalje ostane prazan. Zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj tako je jedno od načina ostvarivanja punog potencijala turističke sezone.

Zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj – najčešći razlozi

Otkako je Hrvatska postala dijelom EU, više od 250.000 Hrvata otišlo je iz zemlje u potrazi za boljim životom. Isto tako restrikcije za vrijeme pandemije prisilile su mnoge radnike u ugostiteljstvu i turizmu da potraže posao u drugim sektorima u kojima su na kraju i ostali. (Izvor). Sve su to razlozi povećane potrebe za zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj.

Hrvatska je prošle godine ukinula kvote za strane radnike primivši najviše radnike iz susjednih balkanskih zemalja koje nisu u EU-u te Azije. Do lipnja izdala je više od 51.000 radnih dozvola za strance, većinom u građevinskom sektoru, a slijede ugostiteljstvo i turizam. To je gotovo dva puta više nego u istom razdoblju 2021.

Radnici iz Filipina

Kao agencija za zapošljavanje stranaca, posebno radnika iz Filipina, svaki dan svjedočimo povećanoj potrebi poslodavaca za radnicima. Uređeni proces i suradnja s filipinskom vladom omogućuje nam da dovedemo kvalitetnu radnu snagu i omogućimo poslodavcima ispunjavanje poslovnih ciljeva. U Hrvatskoj smo do sada zaposlili 1700 osoba, a još 500 trebalo bi biti zaposleno do kraja godine na pozicijama kuhara, sobarica, konobara i pekara. Manjak radnika nije samo aktualni problem nego dugoročno pitanje i bilo kakvo planiranje zapošljavanja treba biti odrađeno u skladu s time.

Klizi na vrh