Agencija za zapošljavanje stranih radnika – kolike su nam potrebe tržišta 

Korištenje usluga raznih agencija za zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj je postao način za popunjavanje radnih mjesta. Prema evidencijama Hrvatska ima oko 116.000 nezaposlenih, a od siječnja do prosinca 2022. godine prijavljeno je ukupno 240.800 slobodnih radnih mjesta.

Tako je kod nas sve više državljana koji grade stanove, obnavljaju zgrade, zidaju, vare, kuhaju, poslužuju hranu, dostavljaju pakete, rade u hotelima i slično… Protekle je godine tako u Hrvatsku, s radnim dozvolama stiglo više od 115 tisuća stranih radnika, a među njima su sve češći radnici s Filipina.

Filipinci kao radna snaga u Hrvatskoj

Filipini su zemlja sa 100 milijuna stanovnika, ljudi su skromni, obrazovani, imaju dobre radne navike, govore perfektno engleski i španjolski jezik, a spremni su ići raditi u inozemstvo zbog manje prilika za zaposlenjem u svojoj zemlji.

Davor Štern, poduzetnik, bivši ministar i počasni konzul Filipina, dodao je da oni odlaze raditi u inozemstvo na sličan način kao što su Hrvati organizirano odlazili u Njemačku 70-ih godina. Danas su oni sve zastupljenija radna snaga u Hrvatskoj, a najčešće u sektorima građevina, tekstilnoj industriji i metaloprerađivačkim tvrtkama.

Prednost radnika s Filipina za naše tržište je svakako u brzoj prilagodi, kako jezično tako i kulturološki. Disciplinirani su jer imaju institucije koje se rave radnicima zaposlenima u inozemstvu pa se strogo pridržavaju ugovornih obveza i izvršavaju ih do kraja. Nisu podložni prebjezima kao ostali. No, ne pokazuju interes da za stalno ostanu živjeti u Hrvatskoj. Mogli bismo ih nazvati radnim nomadima koji odrade dva do četiri ugovora i vraćaju se kući.

Potreba za stranom radnom snagom u Hrvatskoj

Migracija radne snage nešto je što svaka država prolazi u određenim periodima promjena, a te migracije vode do velikog nedostatka radno aktivnog stanovništa. Dodatno se tome dodaje svake godine broj radnika koji odlazi u mirovinu. Tako postoje određene najave da bi u iduće četiri godine oko 100.000 domaćih radnika moglo otići u mirovinu. Zapošljavanje stranih radnika pokazuje se kao jedno od mogućnosti, a nekoliko agencija za zapošljavanje stranih radnika pružaju to rješenje.

Agencija za zapošljavanje stranih radnika

Upravo je agencija za zapošljavanje stranih radnika, onaj segment procesa koji odigra ključnu ulogu u zapošljavanju stranaca. Iako je Hrvatska zbog blizine i malih kulturoloških razlika najzanimljivija radnicima iz zemalja zapadnog Balkana, bazen radne snage u regiji dobrano je ispražnjen. Radnici iz tih regija češće, zbog boljih uvjeta, biraju zemlje zapadne Europe.

Radnici iz Nepala, Indije i Filipina pak biraju Hrvatsku kao idealno tržište rada. Osim što se tu nemaju plan trajno naseljavati, kulturološki se brzo prilagođavaju. Prednosti kod ovakvog oblika zapošljavanja prepoznali su i mnogi naši klijenti, koji su zahvaljući radnicima s Filipina uspjeli održati ili povećati svoje poslovanje. Agencija tu igra ključnu ulogu kako bi klijent dobio točno ono što treba i to u najkraćem mogućem roku.

Klizi na vrh