Zapošljavanje stranaca u turizmu – spašavanje sezone u Istri

Ponude za posao, pogotovo u ugostiteljstu i turizmu za vrijeme turističke sezone, nešto je s čime se mnogi poslodavci bore. Zapošljavanje stranaca u turizmu tema je koja se u ovom periodu puno češće spominje. Pronaći veliki broj zaposlenika i to kvalitetnih, od stalnih radnih pozicija do onih sezonskih nije niti malo jednostavan zadatak.

Kako navode u Istriaterramagica.eu, nije novost da se bez strane radne snage turistička sezona već godinama ne bi mogla odraditi. Osim radnika koji pristižu iz zemalja naše nekadašnje države sve je više i onih koji stižu iz Nepala, Bangladeša, Albanije, Filipina, ali i Ukrajine.

Uvoz ukrajinskih radnika za poslove u Istri 

Na području Istre posebno je bio veliki broj radnika iz Ukrajine. Poslodavci navode da su iznimno vrijedni, a neke su tvornice gotovo morale ugasiti proizvodnju zbog manjka radnika iz Ukrajine od kada je počeo rat u toj zemlji.

Rat je stvorio situaciju u kojoj su se mnogi ukrajinci vratili doma, a ostali su zbog radnih dozvola preselili u druge zemlje EU. Navode kako ih je teško nadomjestiti jer se nitko od domaćih ljudi ne javlja na brojne natječaje za posao.

Zapošljavanje stranaca u turizmu – utjecaj na domaće radnike

Zapošljavanje stranaca u turizmu, kao i u svim ostalim sektorima često povuće raspravu o utjecaju takve politike na domaće radnike. Kako navodi istriaterramagica.eu iz Plave lagune i Valamar Riviere navode kako se prednost uvijek daje domaćim radnicima. S druge strane,  s obzirom na potrebe radnih mjesta i broja prijava domaćih radnika, zapošljavanje stranaca u turizmu rješenje je, pogotovo za period turističke sezone.

Ponudom boljih uvjeta rada, nadaju se provući najviše radnika iz Hrvatske, ali u slučaju daljne potrebe za radnicima odlučuju se za strane radnike i to najčešće iz BiH, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bangladeša, Ukrajina, Filipina i Albanije.

Zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj

Ono što je važno naglasiti je da svaka zemlja ima određena pravila kod zapošljavanja, a u slučaju filipinskih radnika ta pravila su posebno detaljna. Filipinska vlada tako određuje da filipinci moraju u stranoj zemlji dobiti istu plaću kao što bi to dobio domaći radnik. To štiti filipince od izrabljivanja, dok domaće stanovništvo štiti od gubitka radnih mjesta zbog isplativosti zapošljavanja stranca za manju plaću.

Kao specijalizirana agencija za posredovanje pri zapošljavanju filipinskih radnika, mi ta pravila koristimo kako bi klijentima osigurali kvalitetne zaposlenike.

Klizi na vrh