Pinoy 386

Zapošljavanje radnika s Filipina u Sloveniji: potencijal suradnje između država iz perspektive gospodarstva i radnika

U Ljubljani je u prošlu srijedu, 27. ožujka 2024., predstavljena agencija za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 386, koja je počela s radom u ožujku ove godine. PINOY 386 je sestrinska tvrtka PINOY 385, vodeće agencije za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj, koja uspješno djeluje već pet godina i zapošljava brojne filipinske radnike u različitim sektorima.
Preduvjet za zapošljavanje filipinskog radnika je osiguranje jednakih uvjeta zapošljavanja i radnog odnosa kao što ga imaju slovenski radnici. Glavna uloga agencije PINOY 386 je osigurati legalno i etično zapošljavanje filipinskih radnika u Sloveniji te aktivno osigurati zadovoljstvo i poslodavaca i radnika s Filipina.
Prema podacima Statističkog ureda Republike Slovenije, u siječnju 2024. u Sloveniji je bilo oko 2.300 manje radno aktivnih nego u prosincu 2023, posebno je izražen pad broja radno aktivnih među ženskom populacijom.
U veljači 2024. broj radno aktivnih stranih državljana povećao se na 14 %. Kako javljaju slovenski mediji, prošle godine u Sloveniji su izdane 84 dozvole za boravak i rad za filipinske državljane, najviše za pomoćne poslove u kuhinji, mesare, kuhare, proizvodne radnike i vozače kamiona. Novi kadar s Filipina očekuje se u turizmu i na području socijalne skrbi. Prosječna dob filipinskih državljana je 25 godina, prosjek u EU je 45 godina.


Slovenski poslodavci zainteresirani su za radnike s Filipina


Stranci iz trećih zemalja koji borave i rade u Republici Sloveniji trebaju jedinstvenu dozvolu za boravak i rad koju izdaje upravna jedinica nakon prethodnog odobrenja Zavoda za zapošljavanje. Ministarstvo vanjskih poslova osnovalo je konzulat na Filipinima kako bi olakšalo i ubrzalo postupke zapošljavanja filipinskih radnika u Sloveniji. Proces zapošljavanja zahtijeva i akreditaciju poslodavaca kod filipinskih regulatornih tijela koja nadziru zapošljavanje i rad njihovih radnika u Sloveniji.
Jedno od najvažnijih pitanja uvijek je i visina plaće, koja ne smije biti manja od one koju imaju slovenski radnici na istom radnom mjestu. Također, poslodavci moraju osigurati odgovarajući smještaj, pokriti sve troškove putovanja i svih potrebnih dozvola za boravak u Sloveniji.
S obzirom na činjenicu da su Filipini poznati kao jedan od najvećih izvoznika radne snage, slovenski poslodavci također su zainteresirani za njihovo stručno znanje. Potpisivanje memoranduma o suradnji na području rada između Slovenije i Filipina predviđeno je početkom travnja, a predstavnici tvrtki PINOY 385 i PINOY 386 govorili su o tome kako uključiti filipinske radnike na slovensko tržište rada.
“Naš cilj je pomoći tvrtkama da rastu, a ne uvoziti jeftinu radnu snagu. Kao agencija smo posvećeni ESG načelima i veliki naglasak stavljamo na integraciju filipinskih radnika u Sloveniji. PINOY 386 je započeo s radom tek kada su na slovenskom tržištu rada stvoreni svi preduvjeti za naš rad. Drago nam je što su institucije pravovremeno prepoznale problem nedostatka radne snage, ali i veliki potencijal radnika s Filipina, jedne od najtraženijih, najmarljivijih i najbolje prihvaćenih skupina stranih radnika. Poučeni bogatim iskustvima, kao i primjerom dobre prakse kolega iz Hrvatske, uspješno i učinkovito ćemo osigurati odgovarajuće kadrove brojnim tvrtkama te omogućiti siguran rast i ostvarenje postavljenih ciljeva,” rekla je Anuška Cerovšek Beltram, direktorica agencije PINOY 386.


Priča o uspjehu iz Hrvatske


Uz Anušku Cerovšek Beltram, na predstavljanju agencije su kao govornici sudjelovali i Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za posredovanje i zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385 i Uziel Joy Torres, voditeljica odjela za odabir kandidata u agenciji PINOY 385, koji su govorili o postupcima zapošljavanja, administraciji i karakteristikama zapošljavanja radnika s Filipina u pojedinačne tvrtke, na temelju dugogodišnjeg iskustva te više od 5000 zaposlenih u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.
“S našim dugogodišnjim iskustvom zaposlili smo tisuće radnika s Filipina u različitim industrijama, s izuzetno visokom razinom zadovoljstva klijenata i radnika. Potpuno smo posvećeni pružanju sveobuhvatne usluge, a klijente pratimo od ideje o zapošljavanju do njezine realizacije. Naš cilj je povezati kvalitetne i iskusne radnike s pouzdanim poslodavcima i iznimno smo ponosni što taj cilj već godinama uspješno ostvarujemo. Naše praktično iskustvo pokazalo je da je zapošljavanje radnika s Filipina vrlo uspješno, kako za poslodavce tako i za radnike. Radnici s Filipina su kvalificirani, motivirani, prilagodljivi i pozitivni, a njihova kultura i mentalitet su slični našima,” rekao je Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za posredovanje i zapošljavanje radnika s Filipina PINOY 385.
Tom prilikom istaknuta su bogata iskustva agencije PINOY 385 u standardizaciji i promicanju odgovornog zapošljavanja stranih radnika, u skladu s najvišim stručnim, etičkim i pravnim standardima. S novim poglavljem u zapošljavanju stranaca u Sloveniji, događaj je bio i prilika za razmjenu mišljenja i iskustava o zapošljavanju filipinskih radnika.

Klizi na vrh