Ekonomska kava

Konferencija “HUP Ekonomska kava: Zakon o strancima”

Agencija PINOY 385 prisustvovala je konferenciji ,Ekonomska kava: Zakon o strancima”, održanoj 18. ožujka u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Među glavnim temama o kojima se raspravljalo tom prilikom bili su načini na koje Hrvatska može poboljšati privlačenje strane radne snage, povećati interes iseljenog stanovništva za povratkom i podići aktivnost domaćeg radno sposobnog stanovništva na tržištu rada.

Privlačenje stranih radnika

Fokus konferencije bio je na digitalizaciji sustava izdavanja radnih dozvola i pojednostavljenjem postupka zapošljavanja stranih radnika. Raspravljalo se o uvođenju instituta zadužnice te o prijedlogu poduzetnika da se za tvrtke s većim brojem stranih radnika uvede jedinstvena zadužnica, čime bi se osigurali troškovi potencijalne repatrijacije.

Prezentirane su i projekcije Europske komisije prema kojima bi Hrvatska u sljedećih šest godina mogla ostati bez 6,8 % radne populacije, odnosno oko 150.000 radnika. U tom kontekstu, procjene sugeriraju da bi do 2030.g. Hrvatska mogla zaposliti do 400.000 stranih radnika, uz očekivani godišnji raste BDP-a od oko 2,8 %.

Balansiranje potreba tržišta i zaštite građana

Predstavljen je i nacrt novog Zakona o strancima, kojim se želi postići ravnoteža između potreba poslodavaca i zaštite domaćih radnika. Upravljanje migracijskom politikom smatra se najvažnijom politikom za budućnost Hrvatske, naglašeno je.

Glavna direktorica HUP-a, Irena Weber, istaknula je kako je nedostatak radne snage jedan od ključnih problema hrvatskog gospodarstva te kako su ovo koraci u pravom smjeru; od produljenja trajanja dozvola za boravak i rad, do proširenja mogućnosti sezonskog rada. Iako je raspuštanje Sabora privremeno zaustavilo donošenje novog Zakona, HUP podržava većinu najavljenih izmjena.

Tijekom,,Ekonomske kave” održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnici poslovne zajednice. Zaključeno je da je nužno zajednički pronalaziti rješenja koja će poslodavcima olakšati zapošljavanje radne snage, uz osiguranu kontrolu samog procesa. Više o temi pročitajte na poveznici.

Klizi na vrh