Stjepan Jagodin

Predstavljene izmjene Zakona o strancima

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić jučer su predstavili izmjene Zakona o strancima.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, s obzirom na trenutne demografske trendove, odnosno na činjenicu da domaće stanovništvo stari i da se smanjuje broj radno sposobnih stanovnika, postoji potreba za uvozom radne snage. Najveći broj useljenika u Hrvatsku čine strani radnici koje dovode poslodavci, a Hrvatska u tim okolnostima, naglasio je Božinović, postaje ne samo država emigracije nego i država imigracije.

“Potrebno je useljavanje u svrhu ispunjavanja zahtjeva tržišta rada kako bi se broj radno aktivnog stanovništva održao i kako bi gospodarstvo te država optimalno funkcionirali. Broj zakonitih ulaska u Hrvatsku je u porastu, a činimo sve kako bismo spriječili i nezakonite ulaske”, prenio je HRT.

Među najvećim izmjenama Zakona o strancima ističe se obveza dostave dokaza o kompetencijama stranih radnika i za deficitarna zanimanja, što dosad nije bio uvjet za dobivanje dozvole za boravak i rad. Zatim, predviđene su izmjene omjera zaposlenih domaćih i stranih radnika. Predlažu se omjer od najmanje 16 posto zaposlenih hrvatskih radnika u tvrtkama kod zapošljavanja u nedeficitarnim zanimanjima te 8 posto u deficitarnim zanimanjima. Uvodi se i ograničenje broja podnesenih zahtjeva, koji će ovisiti o veličini poslodavca, naveo je ministar Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova je isti dan, u srijedu 28. veljače, otvorilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Pozivaju predstavnike zainteresirane javnosti da svoje prijedloge i primjedbe dostave putem elektroničke aplikacije e-savjetovanje do 14. ožujka 2024. godine.

Klizi na vrh