Pinoy 385

Stjepan Jagodin: “Oko 30 posto stranih radnika još nije ni došlo u Hrvatsku jer čekaju izdavanje vize”

Najavljene izmjene Zakona o strancima čiji je cilj bolja regulacija tržišta rada, postroženje uvjeta pod kojima poslodavac može zaposliti stranog radnika te dodatne provjere kvalifikacija stranih radnika, pobudile su značajan medijski interes pri čemu je jedan od najtraženijih sugovornika bio Stjepan Jagodin, vlasnik vodeće hrvatske agencije za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385.

U razgovoru s brojnim medijima tim povodom istaknuo je kako pozdravlja prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima te kvalitetniju regulaciju zapošljavanja stranih radnika u Republici Hrvatskoj. Kako se u posljednjih nekoliko godina bilježi značajni rast potražnje za stranom radnom snagom, dodao je kako su i poslodavci i zakonodavac kroz praksu prepoznali nedostatke trenutno važećih zakonskih propisa. Među ostalim, poručio je i kako vjeruje da će najavljene zakonske izmjene umanjiti iskorištavanje administrativnih resursa državnih institucija od strane onih kojima primarni cilj nikad nije bio rad u Republici Hrvatskoj.

Za Forbes Hrvatska komentirao je problematiku odlaska stranih radnika u druge zemlje EU, navodeći da se tamošnje tvrtke sve više okreću regrutiranju stranih radnika s odobrenim dozvolama za boravak i rad u Hrvatskoj. “Postavlja se pitanje hoće li nam Europa sad preuzeti i radnike koje mi dovodimo iz trećih zemalja“, istaknuo je.

Preopterećenost administrativnog sustava te nedovoljna kontrola provedbe zakona, kao i olakšani pristup europskom tržištu rada, doprinijeli su navedenom trendu, dodao je. Dodatni zakonski uvjeti utjecat će i na detaljniju provjeru svih podnositelja zahtjeva, što će produljiti i ovako predug postupak zapošljavanja stranih radnika, a u konačnici dovesti do smanjene globalne konkurentnosti Hrvatske u privlačenju strane radne snage.

Bez obzira na navedeno, vjeruje kako predložene zakonske mjere imaju za cilj osigurati pravednije uvjete zapošljavanja i zaštititi interese kako domaćih, tako i stranih radnika. Više o temi možete pročitati na linku.

PINOY 385 je vodeća agencija za posredovanje i ustupanje filipinskih radnika s više od pet godina iskustva na tržištu. Agencija uspješno posluje primjenjujući procedure i prakse u zapošljavanju propisane od strane Republike Filipini, utemeljene na nekoliko desetljeća tradicije u zapošljavanju njihovih državljana u inozemstvu.

Klizi na vrh