HGK konferencija

HGK: Kako zaposliti stranog radnika – procedure i izazovi

U četvrtak, 1. veljače 2024., u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu održan je seminar ,,Kako zaposliti stranog radnika – procedure i izazovi”, koji je HGK organizirao u suradnji sa Zajednicom agencija za zapošljavanje.

O temi su izlagali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i predstavnici Zajednice agencija za zapošljavanje te predstavnici hrvatskih tvrtki koji su predstavili iskustva iz prakse.

Stjepan Jagodin, zamjenik predsjednika Zajednice agencija za zapošljavanje i vlasnik agencije PINOY 385, vodeće hrvatske agencije za zapošljavanje filipinskih radnika, iznio je prednosti i izazove koje zapošljavanje stranih radnika donosi hrvatskom gospodarstvu i društvu. Agencija PINOY 385 akreditirana je od strane filipinskog ministarstva za provedbu zapošljavanja prekomorskih radnika (Department of Migrant Workers, DMW), koja zajedno s Uredom za kontrolu rada prekomorskih radnika (Migrant Workers Office, MWO) regulira i nadzire legalan postupak zapošljavanja filipinskih radnika u svijetu.

Agencije za zapošljavanje stranih radnika nude cjelovitu uslugu i podršku u svim fazama zapošljavanja, od pronalaženja kandidata, preko ishodovanja potrebne dokumentacije, do integracije radnika. Naše iskustvo iz prakse pokazalo je kako je zapošljavanje radnika iz Filipina vrlo uspješno, kako za poslodavce, tako i za radnike. Radnici iz Filipina su kvalificirani, motivirani, prilagodljivi i pozitivni, a njihova kultura i mentalitet su slični hrvatskom“, poručio je tom prilikom.

O seminaru

Namijenjen tvrtkama koje su suočene s nedostatkom radne snage te planiraju zapošljavanje stranih radnika, seminar u organizaciji HGK zainteresiranima je pružio edukaciju o potrebnoj dokumentaciji, procedurama i izazovima povezanim s angažiranjem strane radne snage.

Na seminaru su održane prezentacije na temu postupka izdavanja dozvola za boravak i rad te ishođenja viza za državljane trećih zemalja u RH. Ove godine se očekuju izmjene i dopune Zakona o strancima kojima će se olakšati zapošljavanje stranih radnika u deficitarnim zanimanjima te doprinijeti većoj razini učinkovitosti u postupcima odobravanja dozvola za boravak i rad.

Klizi na vrh