Konferencija Dan velikih planova

Dan velikih planova 2023. – okrugli stol Upravljanje rizicima i održivost

Konferencija Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider Dan u rujnu 2023. održala se po 15. put, te, uz državni vrh, okupila predsjednike i članove uprava, predsjednike i članove nadzornih odbora, menadžere i samostalne direktore, poduzetnike iz svih grana gospodarstva te predstavnike državnih institucija. Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385, sudjelovao je na okruglom stolu pod nazivom „Upravljanje rizicima i održivost“. 

Tom prilikom istaknuo je kako agencija za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385 svakodnevno prima pozive i zahtjeve za zapošljavanjem strane radne snage te potvrdio da su spremni zadovoljiti sve zahtjeve tržišta rada u Hrvatskoj. 

Upravljanje rizicima i održivost

Suočavamo se s izazovima naše zakonske regulative, posebice kada su u pitanju regulirane profesije. To znači da imamo ograničenja u zapošljavanju državljana trećih zemalja zbog jezičnih barijera i nostrifikacije diploma. Od ukupno 14 milijuna filipinskih državljana koji rade u inozemstvu, 35% ih posjeduje visokoobrazovane kvalifikacije, uključujući doktore, inženjere i stručnjake iz IT sektora. Nažalost, zbog reguliranih profesija nailazimo na prepreke koje otežavaju nastavak zapošljavanja. Ako bi ovi visokoobrazovani radnici odlučili učiti hrvatski jezik, Republika Hrvatska bi postala manje konkurentna za njih jer s njihovim znanjem, vještinama i kompetencijama mogu aplicirati u druge zemlje gdje je rad na engleskom jeziku češći. Nažalost, ova barijera sprječava njihov pristup hrvatskom tržištu rada“, naveo je.

Istaknuo je i da agencija trenutno na godišnjoj razini posreduje kod zapošljavanja oko 2,000 radnika s Filipina. 

Svake godine povećavamo taj broj. Za iduću godinu smo spremni premašiti granicu od tri do četiri tisuće radnika uvođenjem u Hrvatsku. Međutim, suočavamo se s izazovima spore obrade zahtjeva, pa stoga planiramo obustaviti sve potrebe i dogovaranja poslova od 15. listopada 2024. godine. Kad surađujemo s klijentima, posebno za hotelsku industriju koja je kod nas izuzetno zastupljena, tražimo da radna snaga stigne najmanje mjesec dana prije početka sezone, kako bi imali dovoljno vremena za prilagodbu, edukaciju i integraciju. Postavljanje radnika u sustav od 15. srpnja, tijekom vršnih opterećenja sezone ili proizvodnje, može rezultirati manjom efikasnošću jer nisu ispunjeni osnovni uvjeti poput edukacije, integracije i prilagodbe na klimatske uvjete. Ovakav pristup omogućava bolje zadovoljstvo kako radnika, tako i poslodavca“, naglasio je.
Govoreći o Filipinima, istaknuo je da se radi o zemlji sa strogo reguliranim sustavom zapošljavanja njihovih državljana u inozemstvu. “Naš pristup uključuje interno prevođenje svih njihovih regulativa u kompanijske procedure, te se trudimo prenijeti tu praksu na naše poslodavce. Kada pronađemo poslodavca koji poštuje načela filipinskog regulatora, postižemo visoki standard pružene usluge. Filipinski radnici pri izlasku s Filipina dobivaju izlazni certifikat koji precizno definira uvjete rada, agenciju koja ih je zaposlila, a sve to je prethodno provjerila ambasada. Ovaj sustav efikasno sprječava prebjeg radnika, a bilježimo manje od 2% takvih slučajeva zahvaljujući kontrolama i poštivanju ugovornih obveza poslodavaca. Kod promjene poslodavaca unutar Hrvatske, preporučujemo razmatranje dobivanja suglasnosti prethodnog poslodavca kako bi se spriječili neetični postupci. Što se tiče prebjega u druge zemlje, sugeriramo na uvođenje embarga kako bi se smanjilo opterećenje javnog sektora koji izdaje dozvole i vize, a radni odnos ostaje neuspostavljen. Ovakav pristup je nužan kako bismo efikasno upravljali radnom snagom iz trećih zemalja“, zaključio je.

Klizi na vrh