Stjepan Jagodin

Poduzetnik.biz: Filipinski radnici su zbog svoje kulture, prilagodljivosti i znanja engleskog jezika jedni od najtraženijih stranih radnika

Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385, u sklopu intervjua za poslovni portal Poduzetnik.biz u lipnju 2023.godine govorio je o svojim poduzetničkim počecima, kao i aktualnoj situaciji na tržištu rada. Cijeli intervju možete pročitati na poveznici, a ovdje donosimo ulomak teksta.

Dakle, godine 2018. pokrećete agenciju PINOY 385 – prvu i danas jednu od vodećih agencija za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika. Izvrsno ste prepoznali neke nove prilike na tržištu rada.

Nakon pozitivnih reakcija na strane radnike koji se pojavljuju u našoj tvrtki te činjenicu da sve više ljudi zanima njihov dolazak, počeo sam se raspitivati i razvijati ideju o osnivanju agencije za posredovanje i ustupanje radnika s Filipina u Hrvatskoj. Budući da je dokumentacija za navedeni proces opsežna, od same ideje do njezine realizacije prošlo je neko vrijeme. Što se tiče samog imena agencije, odlučio sam se za Pinoy jer je to kolokvijalni naziv za filipinske državljane i filipinske radnike, čemu sam pridodao pozivni broj Hrvatske. Ako osnujem tvrtku u jednoj od država regije, naziv mogu lako adaptirati korištenjem pozivnog broja te države.

U Hrvatskoj, čini se, i poslodavci i zaposlenici dobro prihvaćaju Filipince. Jesu li neka ranija iskustva s ovom zemljom bila presudna u odabiru Filipina?

Kako sam uvodno već naveo, tijekom svojih putovanja svijetom primijetio sam da su radnici s Filipina prisutni u raznim djelatnostima, bilo da je riječ o hotelskoj industriji, logistici ili održavanju. Upravo zbog svoje kulture, prilagodljivosti i znanja engleskog jezika, jedni su od traženijih stranih radnika. Između ostalog, oni, rekao bih, bolje od ostalih država imaju uređeno zapošljavanje svojih radnika diljem svijeta. Sve to pridonijelo je odluci da svoje poslovanje specijaliziram u tom smjeru. Budući da smo u proteklom razdoblju imali puno zadovoljnih klijenata iz različitih djelatnosti i industrija, kao i regija Hrvatske, mogu potvrditi da su poslodavci i više nego zadovoljni filipinskim radnicima. Za to smo dijelom zaslužni i mi kao agencija koja na stručan način kontrolira, odnosno obavlja selekciju samog kadra, educira ih prije dolaska u Hrvatsku te priprema poslodavca kako da integrira radnika u radni kolektiv, a sve u cilju ubrzavanja cijelog procesa na zadovoljstvo radnika, klijenta i agencije.

Uvoz radne snage je posljedica migracija koje se prirodno događaju i sigurno je da će potreba za stranim radnicima sve više rasti. Ispraznio se bazen radnika iz regije. Postoje li procjene manjka radnika u Hrvatskoj?

Kada govorimo o prirodnim migracijama, to je samo jedan od razloga. Želio bih naglasiti da prirodan rast poslovanja domaćih tvrtki znatno utječe na donošenje odluke o zapošljavanju stranaca. Mogu potvrditi da gotovo svi naši veći klijenti imaju kontinuirano proširenje svojih godišnjih kapaciteta, pričali mi o ugostiteljskom objektu ili hotelskoj industriji. Ako hotelska kuća svake sezone otvori jedan ili dva dodatna hotela, naravno da im migracijska i natalitetna politika ne idu u prilog. Upravo zato dolazi do problema nedostatka radne snage. Problem nedostatka radne snage nije prisutan isključivo u Hrvatskoj, niti se radi samo o migracijama unutar Europske unije, Schengena, slobode rada i slično. To je globalni problem s kojim se suočavaju Australija, Novi Zeland, Kanada i sve članice Europske unije, pa se ovdje ne bih fokusirao samo na Hrvatsku.

Klizi na vrh