Konferencija HGK

Konferencija HGK: Zapošljavanje stranih radnika putem agencija – potrebe, izazovi, rješenja

U rujnu 2023. održana je konferencija „Zapošljavanje stranih radnika putem agencija – potrebe, izazovi, rješenja” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Uz brojne stručnjake iz područja gospodarstva i ekonomije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije PINOY 385, održao je predavanje o dobrim primjerima prakse zapošljavanja radnika s Filipina.

Strani radnici sve češći su pojam kad se govori o poslovanju, prilikama i rastu gospodarstva u Hrvatskoj. Iako je ovakva situacija do prije nekoliko godina bila nezamisliva, danas je zapošljavanje stranih radnika imperativ svim tvrtkama koje planiraju generirati rast poslovanja. 

Tradicionalno se spominju poslovi vezani uz turizam, ugostiteljstvo te građevinarstvo, ali nedostatak radnika sve se više osjeća i u ostalim industrijama. Da broj stranih radnika u Hrvatskoj raste jako brzo govori podatak o povećanju od čak 41.000 izdanih dozvola za boravak i rad u 2023. u odnosu na 2022. godinu, a procjene za 2024. godinu još su veće.

Osim što je potrebno donijeti cjelovitu i strukturiranu migracijsku politiku na razini države, potrebno je neprekidno raditi na integraciji stranih radnika u svaku okolinu u koju dolaze, pa tako i u Hrvatsku. Postali smo radno atraktivna država za pojedine nacije, zapošljavamo sve veći broj stranih radnika i ovoj situaciji moramo pristupiti sistematizirano”, poručuje Jagodin. 

Potrebe, izazovi, rješenja

Potrebe za stranim radnicima sve su veće, a samim time dolazimo i do češćih izazova u tom procesu. Neki od njih svakako su i sporazumijevanje na radnom mjestu (u slučaju da domaći radnici ne govore engleski jezik), integracija u korporativnu kulturu, društvo i ostalo. Jedno od rješenja komunikacijskih izazova svakako je osiguran tečaj hrvatskog jezika koji bi strani radnici trebali biti obavezni pohađati tijekom boravka u Hrvatskoj, za što se agencija PINOY 385 aktivno i zalaže.

S druge strane, zbog sve većeg priljeva strane radne snage, državni sustav trpi velike napore uslijed povećanja zahtjeva za obradu. Sve te izazove možemo umanjiti unaprjeđivanjem zakonskih okvira zapošljavanja stranih radnika, kao i donošenjem jedinstvenog dokumenta koji će odgovoriti na goruća pitanja migracijske politike, što je bila tema konferencije o stranim radnicima u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Klizi na vrh