Osnovana Zajednica agencija za zapošljavanje

HGK: Osnovana Zajednica agencija za zapošljavanje

U prosincu 2023. godine pri HGK osnovana je Zajednica agencija za zapošljavanje – prva i jedina organizacija koja će sustavno pratiti i zalagati se za bolje uvjete rada i boravka stranih radnika u Hrvatskoj. Okuplja 15 vodećih agencija sa zajedničkom svrhom – sistematizirati prijedloge za bolje uređenje ovog tržišta.

Stjepan Jagodin, direktor i osnivač agencije PINOY 385, izabran je za potpredsjednika Zajednice čije zadaće obuhvaćaju sustavno poboljšanje uvjeta u kojim strani radnici borave u Hrvatskoj, njihovom pristupu zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, zaštitu od diskriminacije te adekvatnu integraciju u poslovnu i životnu okolinu.

U Hrvatskoj je trenutačno najmanje 150 tisuća stranih radnika dok se stvarne potrebe kreću između 180 tisuća i 200 tisuća. Očekujemo da će se i u idućoj godini taj trend nastaviti. Jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo je pitanje radne snage. Gotovo da nema sektora koji se ne suočava s nedostatkom radne snage. HGK već poduzima niz aktivnosti u olakšavanju problema s kojima se članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima“, rekao je savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

Hrvatska se, poput mnogih drugih europskih zemalja, suočava s demografskim izazovima i odljevom radne snage. Uz to, ekonomski rast i razvoj nekih sektora stvorili su dodatnu potražnju koju domaća radna snaga ne može zadovoljiti, a više informacija o radu Zajednice potražite ovdje.

Klizi na vrh