Pinoy 385

Stjepan Jagodin za Lider: Očekujemo dulji rok za ishođenje dokumentacije i dolazak stranih radnika

Ususret konferenciji Dan velikih planova, koja se održala u rujnu 2023. u Zagrebu, Stjepan Jagodin, osnivač i direktor agencije za zapošljavanje filipinskih radnika PINOY 385, u sklopu intervjua za Lider govorio je o tržištu radne snage, najvećem izazovu za hrvatske poslodavce. 

Utjecaj tržišta rada i dalje će predstavljati jedan o najbitnijih ograničavajućih čimbenika za razvoj poslovanja na strateškoj i operativnoj razini. Hrvatska je u 2023. zabilježila je najnižu stopu nezaposlenih u posljednjih 40 godina te najveći broj odobrenih dozvola za boravak i rad stranih radnika, što je uzrokovano kontinuiranim gospodarskim rastom, emigracijom radnika, starenjem radne snage te vrlo izraženom sezonskom potrebom za radnicima“,  istaknuo je Stjepan Jagodin.

Hrvatska se suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage u gotovo svim gospodarskim granama pa je agencija PINOY 385 posredovala u zapošljavanju više tisuća filipinskih radnika u svim sektorima u kojima su postojali preduvjeti za zapošljavanje državljana treće zemlje.

Radnike s Filipina zapošljavamo u Hrvatskoj na onim pozicijama za koje su prethodno stekli znanja, vještine i iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Budući da radnici s Filipina govore engleski jezik, najveći udio zaposlenih radnika je u sektoru turizma i ugostiteljstva, logistici te proizvodnim djelatnostima. Dosadašnje višegodišnje iskustvo u zapošljavanju filipinskih radnika pokazuje nam da se radnici u inozemstvu zadržavaju u razdoblju do deset godina te se nakon toga vraćaju na Filipine. Po povratku u svoju državu, na rad u inozemstvo upućuju svoju djecu nakon što završe školovanje i postanu radno sposobna”, ističe.
Cijeli intervju pročitajte na poveznici.

Klizi na vrh