Zašto radnici s Filipina Hrvatsku smatraju Eldoradom? “Nije mi bilo teško prilagoditi se, osim vremena, jer je ovdje jako hladno”

Cherilyn i Joy (izvor: dnevnik.hr)

Joy i Cherilyn ostavile su dom i obitelj na Filipinima i prešle deset tisuća kilometara da bi se zaposlile u Hrvatskoj. Filipinaca je gotovo 90 milijuna i nema posla za sve. Jedan od razloga zašto Hrvatsku smatraju Eldoradom su 30 do 50 posto veće plaće nego kod kuće.

Cherilyn Lapuz s Filipina kaže da joj je u Hrvatskoj jako lako raditi. Ovdje na posao stignu za desetak minuta, dok na Filipinima putuju po dva i pol sata.

Uziel Joy Torres ističe kako je kod nas vrlo mirno i tiho u odnosu na Filipine. “Vrlo organizirano, ljudi su disciplinirani. Nije mi bilo teško prilagoditi se, osim vremena, jer je ovdje jako hladno”, kaže.

Naglašavaju i da u Hrvatskoj rade osam sati, a kod kuće su navikle raditi prekovremeno, sve dok se sav dnevni posao ne obavi. Za oko 1500 filipinskih radnika ne može se reći da se izrabljuju ili ruše cijenu rada domaćima jer filipinska vlada brine o njihovim uvjetima rada u inozemstvu, kažu iz agencije specijalizirane za dovođenje Filipinaca.

Stjepan Jagodin iz agencije za posredovanje pojašnjava kako se uvijek radi o istoj plaći za to radno mjesto kao za hrvatskog radnika.

“Filipinska strana, njihova agencija rada je propisala da poslodavac mora platiti povratnu avionsku kartu, smještaj s režijama”, navodi Jagodin. Ugovor o radu je dvojezični.

I Filipinci najviše rade u turizmu, u kojem će i ove sezone nedostajati radnika. Na Zavodu je već više od 32 tisuće zahtjeva, a izdano je svega 6300 radnih dozvola, pa se poduzetnici žale na brzinu administracije.

Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge poslodavaca pojašnjava kako u nekim policijskim upravama to ide brzo, ali u nekima presporo. Negdje se čeka i po šest tjedana.

Za filipinske kriterije hrvatski su radnici razmaženi, a sugovornice Dnevnika priznaju da bi, ako bude sreće – ovdje rado i ostale živjeti. 

(izvor: dnevnik.hr, 13.04.2022.)
Zašto radnici s Filipina Hrvatsku smatraju Eldoradom? “Nije mi bilo teško prilagoditi se, osim vremena, jer je ovdje jako hladno” (dnevnik.hr)

Klizi na vrh