Sve više poslodavaca zainteresirano za zapošljavanje filipinskih radnika

Hrvatska i druge europske zemlje suočene su s nedostatkom radne snage, a taj problem pokušava se riješiti i uvozom stranih radnika. Upravo su Filipinci diljem svijeta prepoznati kao kvalitetni, pošteni, pouzdani i vrijedni radnici, te su sve traženiji i kod hrvatskih poslodavaca.

Na današnjoj konfrenciji za novinare u zagrebačkom Hotelu Westin govorilo se o konkretnim koracima i najnovijim tredovima pri zapošljavanju stranih radnika. Kako je istaknuto, u Hrvatskoj je trenutno jedino agencija Pinoy 385 specijalizirana za posredovanje u zapošljavanu filipinskih radnika, te ih je do sada uspješno zaposlila u gotovo 100 hrvatskih tvrtki različitih sektora. Agencija kao takva obavlja razgovor s kandidatima, prezentaciju kandidata klijentu, posupak ishođenja dozvole za boravak i rad, postupak ishođenja vize za ulazak u Republiku Hrvatsku, organizira putovanje radnika i orijentacijski trening te riješava administrativne postupke nakon dolaska radnika.

Potrebni postupci se provode u skladu sa zadanim normama po filipinskoj državnoj agenciji za prekomorsko zapošljavanje Philippine Overseas Employment Administration i uredu za provedbu prekomorskih zapošljavanja Philippine Overseas Labor Office.

Direktor agencije Pinoy 385, Stjepan Jagodin, rekao je kako se na taj način spriječava iskorištavanje filipinskih radnika u svijetu. Naglasio je kako se prema dogovoru ovi radnici kod hrvatskih poslodavaca zapošljavaju mimalno do dvije godine. Tijekom dvije godine obveza agencije je i da nadzire rad radnika kod poslodavca.

“Ukoliko smo pogriješili u odabiru kandidata, odnosno radnik nije dosegao maksimum koji je poslodavac očekivao naša je obveza da tog radnika zamijenimo drugim, o svom trošku ponavljamo potrebnu proceduru. Prvih 60 dana je neki rok kada se može ocijeniti je li radnik zadovoljio kriterije. Do sada, s obzirom na broj radnika koji su došli u Hrvatsku, imali smo samo 12 zamjena što je relativno malo. Nismo išli u procjenu čija je pogreška, nego smo nastojali da poslodavac dobije radnika s kojim će biti zadovoljan”, rekao je Jagodin.

Izrazio je zadovoljstvo što je u Hrvatskoj gotovo 1477 filipinskih radnika te je uvjeren da bi taj broj bio i veći da nije bilo pandemije Covid-19.

Što se tiče zapošljavanja, agencija Pinoy 385 je najveći broj radnika zaposlila u ugostiteljstvu i turizmu ali i u drugim djelatnostima. Jagodin je ocijenio je da je najteže u graditeljstvu naći poslodavca jer agencija postavlja određene uvjete koje često poslodavac pogotovo iz manjih građevinskih tvrtki odbija.

“Također je problem zdravstvo, ne možemo zaposliti medicinske sestre i zubne tehničare zbog neusklađenosti zakonske regulative, međutim možemo zaposliti njegovateljice. Agencija posreduje pri zapošljavanju filipinskih radnika diljem Hrvatske, primjerice zaposleni su u mesnoj industriji u Osijeku. No, najveća potražnja za stranim radnicima je na priobalju jer nema dovoljno radne snage, a po potrebama Dubrovnik i Istra prednjače”, istaknuo je Jagodin.

(izvor: jadranski.hr, 12.04.2022.)
Sve više poslodavaca zainteresirano za zapošljavanje filipinskih radnika – Jadranski.hr

Klizi na vrh