Sve veći interes hrvatskih tvrtki za radnike iz Filipina

“U Hrvatskoj bilježimo kontinuiran rast upita domaćih poslodavaca i svjedočimo sve većoj potrebi za uvozom stranih radnika, posebice radnika s Filipina”.

Stjepan Jagodin, direktor agencije Pinoy385

Nedostatak radne snage sve je veći problem hrvatskih poslodavaca. Prema procjenama, kontinuirano nedostaje više od 60.000 radnika. Zbog velikog deficita radne snage sve je veća potreba tvrtki za zapošljavanjem stranih državljana. Hrvatski zavod za zapošljavanje od siječnja do ožujka ove godine zaprimio je 32.863 zahtjeva za radnim dozvolama stranih radnika, dok su izdana 18.263 pozitivna mišljenja.

Među uvoznom radnom snagom sve je više Filipinaca, koji slove za jedne od najcjenjenijih stranih radnika na našem tržištu. Razlog tome leži u njihovoj kulturi i radnoj etici.

Prema podacima MUP-a, u 2021. godini za državljane Filipina izdano je 1.897 dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj, dok je u 2022. godini do 12. travnja izdano 1.190 dozvola.

Pinoy385, jedna od prvih agencija za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj, djeluje više od pet godina i provodi postupke posredovanja u zapošljavanju u skladu s normama filipinske državne agencije za prekomorsko zapošljavanje (Philippine Overseas Employment Administration) i Ureda za provedbu prekomorskih zapošljavanja (Philippine Overseas Labor Office). Do danas su uspješno posredovali u zapošljavanju 1.477 radnika s Filipina, od kojih su većina muškarci, oko 70 posto.

Pojašnjavaju da posredovanje u zapošljavanju započinje inicijalnom analizom potreba poslodavca, selekcijom radnika s Filipina, ishođenjem potrebnih dokumenata, poput dozvole za boravak i rad te vize za ulazak u Republiku Hrvatsku, ali i organizacijom njihova dolaska u Hrvatsku. Osiguravaju i jamstvo na uslugu selekcije i posredovanja od 60 dana i kontinuirane evaluacije rada tijekom boravka radnika u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj bilježimo kontinuiran rast upita domaćih poslodavaca i svjedočimo sve većoj potrebi za uvozom stranih radnika, posebice radnika s Filipina”, rekao je Stjepan Jagodin, direktor agencije Pinoy385.

Klijenti su vodeće hotelske kuće, u Dalmaciji, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, velike prehrambene tvrtke, poduzeća iz proizvodih djelatnosti te građevinski sektor.

Najčešće posao pronalaze u turizmu i građevini
Jagodin dodaje kako su radnici s Filipina vrijedni, etični i marljivi te rado prihvaćaju hrvatsku kulturu i običaje. Engleski jezik jedan je od službenih jezika Republike Filipini, stoga nemaju teškoća sa sporazumijevanjem. Upravo zbog toga, ističu u agenciji Pinoy385, proces integracije mnogo je jednostavniji i lakši za domaće poslodavce, ali i za filipinske radnike.

“U Hrvatskoj radim već nekoliko godina i mogu reći da su ljudi izrazito pristupačni, atmosfera je vrlo poticajna i motivirajuća, a brojimo i sve više zadovoljnih klijenata. Najčešće posredujemo u zapošljavanju u gospodarskim sektorima poput turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, ali i raznih proizvodnih industrija. Domaći zaposlenici rado prihvaćaju radnike s Filipina, stoga je i mnogo lakše kvalitetno odraditi sve radne zadatke”, pojašnjava Cherilyn Lapuz, koja i sama dolazi s Filipina, a u agenciji Pinoy385 zadužena je za selekciju i orijentaciju filipinskih radnika.

(izvor: PRIVREDNI.HR, 18.04.2022.)
Sve veći interes hrvatskih tvrtki za radnike iz Filipina – Privredni.hr

Klizi na vrh